Blog

El Castell de Mur


Sovint passem pel Pallars Jussà però no ens hi aturem, anem cap al Sobirà. Després tirem amunt, on les valls i l’alta muntanya no s’acaben mai. Amb una estada d’uns quants dies, o bé tornant avall cap a les grans ciutats, es pot aprofitar el viatge per aturar-se a conèixer algun raconet més del Jussà.

Nosaltres vam aprofitar un dia de festa per fer una visita pendent al Castell de Mur. Amb nens, la visita encara és més motivadora. Apareixen les històries de cavallers, castells i enemics que han llegit als contes o que han vist a la tele…

 

El Castell de Mur està molt a prop de Cellers i el pantà de Terradets, des de Tremp direcció a Lleida. És el castell del s.XI que millor es conserva a Catalunya. I la veritat és que és ben xulo de veure, amb gairebé tota l’estructura intacta. Quan ets a dins, es veu força petit, però eren les ‘comoditats’ de l’època i de la situació. 

La visita guiada és molt interessant i un cop feta l’explicació, pots moure’t lliurement pel castell i observar les fantàstiques vistes. Hi ha una estructura de ferro que envolta la part superior, on es pot pujar i passar-t’hi una bona estona comtemplant el paisatge.


Com tots els castells, està situat en un lloc privilegiat, protegit dels atacs, amb unes panònamiques a la Conca de Tremp, al pantà de Terradets i al Montsec, espectaculars. Es troba just damunt el poble de Guàrdia de Noguera, amb dues torres de guaita a banda i banda, que ajudaven a la protecció dels nobles del castell, Ramon I i Valença.
Després del castell, la visita continua a la Col·legiata de Santa Maria, que va ser construïda per expiar els pecats comesos en les guerres.
Podria explicar més coses, però com que val la pena anar-hi, allà, més detalls.

Leave a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.